In deze stap van het proces kunnen we beginnen met het bouwen van de gevraagde informatie. Dit kan uiteraard in de vorm van rapporten en dashboards.

Rapporten

Het grootste gedeelte van de data die er gegenereerd wordt binnen een BI pakket als bijvoorbeeld Cognos zijn in de vorm van rapporten. Dit is ook wel bekend als het “simpele” lijstwerk. Uiteraard kan dit vrij complexe berekeningen en moeilijke keuzeschermen bevatten, maar de uitvoer bestaat voor een groot gedeelte uit teksten aangevuld met cijfers.

Voor bepaalde gebruikersgroepen is dit precies wat ze nodig hebben en is het handig dat ze een beeld kunnen krijgen van wat er nou daadwerkelijk in een systeem wordt gezet.

Dashboards

Echter is het het ook voor een grote groep gebruikers juist de bedoeling dat de data op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd over een veel groter gedeelte van de data. Dit kan bijvoorbeeld heel goed door een dashboard in te richten. Deze dashboards zullen zo veel als mogelijk is generiek worden ingedeeld waardoor deze gebruikt kunnen worden door een groot gedeelte van de organisatie. De data binnen het dashboard kan dan eenvoudig worden aangepast door een handmatig of automatisch filter. Hierdoor hebben we één dashboard dat door meerdere mensen kan worden gebruikt.